HOTSPOT

Hotspot is een open jeukplek in de huid die meestal niet uit zichzelf verdwijnt. Vaak krabt een dier dezelfde plek steeds open. Wanneer er een korst op groeit dan zit er weer pus onder. Hotspot kan overal op het lichaam ontstaan. Zonder juiste aanpak wordt de aangedane plek vaak groter, soms ontstaat ernaast een nieuwe hotspot. Je dier kan uiteindelijk ook lusteloos worden.

MOGELIJKE OORZAKEN:

-granen in het voer kunnen jeuk veroorzaken.

-na zwemmen gaat hotspot broeien -> dit veroorzaakt krabben -> hierdoor ontstaat ontstekings- en smettingsgevaar door bacteriën in de wond.

-warmte kan de jeuk verergeren.

-gifstoffen (toxinen) in het lichaam door ontwormen en giftige vlooien- en tekenbestrijding (zoals bijv. bravecto, gemaakt van landbouwgif). Deze gifstoffen zoeken een uitweg, soms hopen ze op in de lever en nieren, waardoor het orgaan wordt verzwakt en er een gecompliceerd ziektebeeld ontstaat.

-medicijnen kunnen ook toxinen achterlaten in lever en nieren.

-Door overerving van bepaalde raskenmerken kan een dier al geboren worden met een slechte basisgezondheid. De problemen ontstaan dan later van binnenuit en laten zich aan de buitenkant zien.

 

HOTSPOT VOORKOMEN:

Sluit eerst zoveel mogelijk factoren uit:

-kies graanvrij voer, liefst vers vlees geven totdat de hotspot weg blijft (minimaal 6 weken volhouden). Honden en katten hebben veel dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven. Geef ook gezonde beloningen als rauwe pens, kauwbot, mergpijp, stukjes kip, kaas of worst.

-geen cortisonenzalf smeren, dit voorkomt de hotspot niet en de huid wordt alsmaar dunner.

-ipv 4x per jaar ontwormen kun je beter de ontlasting laten controleren op wormen en dan pas ingrijpen met kruiden of tincturen die de wormen verdrijven. Na chemische ontworming kan je hond de dag erna alweer nieuwe wormen hebben opgelopen. Controleer dus ook zelf de ontlasting elke dag.

- kies een gezond alternatief voor teken/vlooienbestrijding (zie pagina muggen/teken/vlooien)

-raadpleeg een dierhomeopaat om de organen te ondersteunen zich van de gifstoffen te bevrijden en de oorzaak van de hotspot weg te nemen.

 

helende hotspotplekken, de vacht groeit terug.

Top

Dierenhomeopathie Hoevelaken  | Tel. 06 38 19 45 23