Konijnen

Wilt u graag een konijntje aanschaffen?

Een jong konijntje (lamprij) is schattig om te zien en om te knuffelen, het zijn heel sociale dieren. Maar doe geen impulsaankoop!

Bedenk dat een konijn 10 jaar oud kan worden en of u het dan ook nog leuk vindt om voor de rammelaar (mannetje) of voedster (vrouwtje) te zorgen.

Neem nooit 1 konijn alleen; konijnen zijn groepsdieren. In de konijnenopvangen zijn veel konijnen al gekoppeld aan elkaar, u hoeft dan niet zelf uit te proberen wie er bij elkaar passen. 

Het is belangrijk dat u uw konijn opvoedt, want het zijn intelligente dieren!

Een konijn dat al vroeg zijn eigen gang kan gaan, zal later geen leuk konijn worden; ze knagen aan de meubels, planten, kabels, vloerkleed of buiten aan het hok, bomen en planten, eigenlijk aan alles wat ze tegenkomen.

U kunt uw konijn al jong leren om in één hoekje zijn behoefte te doen en in zijn hok te springen op commando. Er bestaan leuke trainingscursussen voor konijnen om ze spelletjes te leren of wat u maar wilt.

U kunt ze afleren te knagen aan iets wat u niet wilt. Begin daar vroeg genoeg mee. Het konijn zal dat erg leuk vinden omdat het veel aandacht krijgt.

Voorkómen is natuurlijk nog beter. Geef daarom altijd een alternatief; bijv. een appelboomtakje of wilgetak om aan te knagen, zodat de altijd doorgroeiende tanden en kiezen voldoende afslijten.

De tanden groeien per week gemiddeld  2 mm. Te lange tanden en kiezen zorgen voor slechte voedselopname en wonden in het bekje.  Of het wordt onmogelijk om voedsel te eten, waarna het dier sterft. Laat minstens 1x per jaar het gebit controleren bij de dierenarts.

Niet ieder konijn houdt van knuffelen; dit is deels rasgebonden en deels een stukje gewenning; vooral wat kleine rassen zijn angstiger. U kunt uw dier met veel geduld en respect aanleren om door u aangeraakt te worden en misschien af en toe te worden geknuffeld.

Als u een konijn voert, doe dit dan heel rustig; open het hok langzaam, steek rustig uw hand in het hok en laat het dier even aan uw hand wennen. Zet dan het voer neer. Trek daarna heel langzaam uw hand terug, zodat het dier niet schrikt. Konijnen zijn tenslotte prooidieren die reageren op bijv. roofvogels die van bovenaf een konijn grijpen.

 

Voeding

Een volwassen konijn heeft dag en nacht vers (onbeschimmeld) hooi  en water nodig. Daarbij dagelijks verse groente (50-100 gram per kg. gewicht per dag, wat fruit, wat verse kruiden en 10-20 gram droogvoer per kg. gewicht per dag. Het is belangrijk dat een konijn altijd kan eten, want als zijn darmen geen eten te verwerken krijgen, komen ze stil te liggen en sterven af. Dit is ook de reden dat konijnen en cavia’s vlak vóór en vlak ná een operatie gevoerd moeten worden.

 

Huisvesting

Verder heeft het konijn veel ruimte nodig om te kunnen huppelen, binkies maken (luchtsprongetjes) en rennen. Beweging is essentieel voor het gezond houden van de spieren en gewrichten.

Als nachthok  heeft het konijn een gesloten hokje nodig waarin het zich kan verschuilen. Ook overdag wordt hiervan gebruik gemaakt. Maak een doorgang die zo klein is dat uw konijn er net door kan kruipen. 

 

Verzorging

2 Keer per week het hok schoonmaken is een must, want het gaat al gauw stinken naar urine (ammoniak) wat de reukzin kan beschadigen. Ook de uitwerpselen kunnen vliegen en ander ongedierte aantrekken, wat gevaar kan opleveren voor het konijn.

 

Myasis (madenziekte)

Wanneer zomers bij een konijn zachte poep kleeft aan zijn anus, dan zal dit vliegen aantrekken die hun eitjes hierin leggen. De uitkomende larven vreten zich letterlijk een weg naar binnen, waarna het konijn sterft.

 

Pododermatitis

Een konijn heeft een droge zachte ondergrond nodig in zijn verblijf om pododermatitis te voorkómen; dit is een pijnlijke ontsteking aan de voetzolen, die ontstaat door verblijf op een te harde en vochtige bodem. Ook overgewicht kan leiden tot deze aandoening.  Juiste voeding is dus belangrijk.

 

Gasbuik

Dit is een pijnlijk opgezette buik met veel gas dat is ontstaan door verkeerd voedsel (bijv. door het overeten aan koolsoorten); het konijn zal lang uitgerekt liggen in zijn hok en zich niet meer bewegen. Wel ziet u een versnelde ademhaling aan de neusbeweging. Waarschuw in dit geval snel de dierenarts of de dierhomeopaat, die kunnen op tijd ingrijpen.

 

Een bijtertje

Een konijn zal nooit zomaar bijten. Het kan een teken zijn van pijn, schrik of angst. Ook frustratie en stress kunnen agressie oproepen, wat kan resulteren in bijten (omgerichte agressie).

Raadpleeg altijd een dierenarts als u vermoedt dat uw konijn pijn kan hebben. Ook een homeopaat voor dieren kan pijn wegnemen, afhankelijk van wat het dier mankeert.

Als pijn uitgesloten is, ga dan na waarom uw konijn bijt. Ik kan u daarbij helpen.

 

Neem voor ziekte of aanvullende informatie vrijblijvend contact op.

 

Ellen Snaauw

Homeopaat voor dieren

30 jaar ervaring met konijnen.

Opgeleid door Bernice Muntz bij Martin Gaus Academie.

 

Boeken over konijnen:

High five met je konijn (Bernice Muntz) - verzorgen, opvoeden, trainen, spelen.

Het gelukkige konijn (Bernice Muntz) - verzorging en opvoeding.

Lang Leve(n) konijnen (Ilse Pos) - handig voordat u een konijn aanschaft,

                                                       maar ook als u al een konijn heeft.

 

Boek over de cavia:

De Gelukkige cavia (Bernice Muntz) - verzorging, voeding, huisvesting, gezondheid,                  spelen & trainen.

Top

Dierenhomeopathie Hoevelaken  | Tel. 06 38 19 45 23