Muggen, teken, vlooien, vliegen .... Hou ze op afstand.

Vooral paarden, honden en katten worden geplaagd door stekende en bijtende insecten. Veelal zijn het de al zwakkere dieren die juist vlooien en teken aantrekken.

Je kunt je dier beschermen door de gebruikelijke pipetjes leeg te spuiten in de nek van je dier, waardoor het ongedierte sterft. Maar wat doe je als je dier hier allergisch op reageert met jeuk, rode huiduitslag of kortademigheid?

Afbeeldingsresultaat voor afbeelding mug

Wat zijn de alternatieven?

knoflook

In zeer kleine hoeveelheden kun je knoflook door het eten doen van je hond tegen vlooien en teken en muggen. Maar pas op; teveel knoflook is giftig voor je dier. Doe een paar flintertjes van een teen knoflook goed versnipperd door het eten, zo'n 2 keer per week. Geef er gedroogde (kortgekookte) brandnetel bij om het bloed te zuiveren. Schapenvet met knoflook is te koop in de winkel.

lavendel

Droog de plant. Kneus bladeren en bloemen om muggen op afstand te houden. Je kunt een minizakje met lavendel aan de halsband hangen. Bij konijnen hang je een tak gekneusde laveldel aan de buitenkant van het hok. Ook in de paardenstal is dit mogelijk.

basilicum

Een uitstekend dierbeproefd middel tegen muggen is een spray van basilicumblaadjes. Recept: basilicumbladeren 300 gram, essentiele basilicumolie 10 druppels, wodka 150 ml en kokend water 150 ml. -> giet het kokende water over de basilicumbladeren en laat dit 3 uur staan. Knijp de bladeren daarna goed uit in het vocht en voeg de wodka en olie toe. De vloeistof is bruikbaar in een plantenspuit. Bij konijnen en katten kun je de olie beter weglaten, de olie is te scherp voor hun reukorgaan.

kruidnagel

Om vlooien en muggen op afstand te houden, kun je een olie maken van kruidnagel die je op de vacht smeert. Neem kruidnagels 100 gram en laat die gedurende 5 dagen trekken in een halve liter van 95% alcohol. Voeg daarna 100 ml. plantaardige olie toe van sesam of amandel en bewaar dit in een wekpot. Pas op : katten vinden dit niet altijd prettig, dus probeert het eerst uit in bijv. de nek.

Neem

Maak een smeerolie van kokosolie en 2% neemolie om alle soorten (malaria)muggen en andere insecten op stand te houden. Dit werkt gemiddeld 12 uren.

Potpourri

Om je konijn te beschermen tegen stekende insecten en vliegen, kun je een mengeling van de kruiden lavendel, citroenmelisse, tijm, neem, oregano door het stro en hooi doen. Om de paar dagen verversen.

Dazenval

Voor paarden in de wei bestaan er dazenvallen. Kies voor de groene versie, omdat witte dazenvallen ook bijen vangen. En juist de bijen moeten we beschermen.

 

 

Top

Dierenhomeopathie Hoevelaken  | Tel. 06 38 19 45 23