Oververhitting bij dieren

Honden, katten en konijnen kunnen niet zweten zoals mensen. Konijnen kunnen slechts languit liggen om af te koelen. Honden en katten kunnen hun warmte uitsluitend afvoeren via de voetzolen en door te hijgen. Tijdens een  extreme hitte zal de lichaamstemperatuur  snel stijgen tot een gevaarlijke hoogte. Het bloed wordt dikker en kan niet goed circuleren. Hierdoor wordt er te weinig zuurstof vervoerd in het lichaam en kan het dier uiteindelijk stikken.

 Symptomen van oververhitting zijn:

- continu hijgen

- veel kwijlen

- zeer snelle ademhaling met neusvleugels wijd open

- warm aanvoelen

- rode slijmvliezen

- sloomheid

- buiten bewustzijn raken

- konijnen gaan languit liggen, de neus gaat razendsnel op en neer, ademhaling is erg snel

 

Het dier dient zo spoedig mogelijk in een koele schaduwrijke plek gelegd te worden. Koel het dier met een natte handdoek, welke met koud water steeds opnieuw doordrenkt wordt. Geef het dier hierbij kleine hoeveelheden water te drinken.

 

Preventie

 * Schaf een bodycooler of koelvest aan. Dit is een mat of hesje dat het dier helpt om koel te blijven. Voor konijnen bestaan er koelmatjes of vrieselementen die in een handdoek gerold kunnen worden en dicht bij het dier gelegd worden. Zorg dat ze er niet aan kunnen knagen!

* Houdt het dier binnen, in ieder geval in de schaduw.

* Zorg voor voldoende drinkwater dat meerdere keren per dag ververst wordt.

* Laat het dier met rust.

 

Bij oververhittingssymptomen kan homeopathie snel de klachten verminderen en erger voorkomen. Zoek een dierhomeopaat in de buurt.

Hoe eerder hoe beter. Laat uw onderbuikgevoel spreken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top

Dierenhomeopathie Hoevelaken  | Tel. 06 38 19 45 23